Datum

Verhalen van verbinding: vier maanden 'Taal en Thee' bij LEVgroep

Inhoud
In Helmond-Oost, bij het wijkhuis de Brem, gebeurt elke donderdag iets bijzonders. Hier komt een groep mensen bij elkaar voor het programma β€˜Taal en Thee’ van LEVgroep. Mensen uit verschillende landen leren samen Nederlands, gewoon door met elkaar te praten. Het is meer dan een taalles; het is een plek waar leuke gesprekken ontstaan en culturen samenkomen.

Ontstaan van 'Taal en Thee'

Het begon allemaal toen Merima, een medewerker van LEVgroep, een groeiende vraag naar taalcoaching in de gemeenschap constateerde. Met onvoldoende taalcoaches beschikbaar, kwam haar idee van 'Taal en Thee' tot leven.  Het werd een wekelijkse bijeenkomst in Wijkhuis de Brem, waar mensen uit verschillende landen zoals Polen, Hongarije, Turkije en Afghanistan samenkomen om Nederlands te leren en te oefenen. β€œOns motto is β€˜vooral veel praten’,” legt Merima uit.

Ervaringen van deelnemers

  • Lukasz (43) deelt: β€œVoor mij is het leuk om mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen. Ik kan nu beter de Nederlandse taal spreken.”

  • Marta (54) zegt: β€œIk vind gesprekken voeren leuk tijdens Taal & Thee.”

  • Magdalena (32): β€œIk vind Taal & Thee erg goed, want ik kan met andere mensen praten en naar hen luisteren. Ik heb geleerd om zinnen te maken.”

  • Ceyda (37): β€œZe hebben ontspannen en vriendelijke vrijwilligers bij Taal en Thee en dat vind ik heel goed. Eerst durfde ik niet te praten, nu durf ik meer.”

  • Ramzia (49): β€œIk vind het leuk om samen met andere mensen te praten tijdens Taal en Thee.”

  • Serap (38): β€œIk ben dankbaar voor de vrijwilliger Louise omdat zij mij bij Taal & Thee heeft geaccepteerd.”

  • Beata (38): β€œIk leer bij elke les iets nieuws. Ik ben LEVgroep dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen.”

De rol van vrijwilligers

Anneke Verstijnen, een enthousiaste vrijwilliger bij 'Taal en Thee', werd geΓ―nspireerd om deel te nemen door haar ontmoeting met een Pools gezin dat Nederlands wilde leren. Kort daarna ontmoette zij Merima en hoorde over Taal en Thee. β€œIk wilde helpen omdat ik weet hoe belangrijk taal is,” zegt Anneke. Ze gebruikt alledaagse situaties, zoals een doktersbezoek, om deelnemers te helpen leren. Haar aanpak is gericht op praten, niet op grammatica, wat de deelnemers erg waarderen.

 β€œTaal en thee is meer dan een taalcursus,” zegt Anneke. β€œHet gaat om verbinding maken en je thuis voelen.” 
 

Groei en ontwikkeling

In de afgelopen vier maanden heeft 'Taal en Thee' niet alleen de taalvaardigheden van de deelnemers verbeterd, maar ook hun zelfvertrouwen en sociale interacties. Door rollenspellen en praktische gesprekken, zoals over doktersbezoeken, helpt deze wekelijkse bijeenkomst deelnemers om de Nederlandse taal in het dagelijks leven toe te passen.

Feestelijke afsluiting van het jaar

De feestelijke bijeenkomst ter afsluiting van het jaar bij Wijkhuis de Brem was een viering van culturele diversiteit en gemeenschappelijke groei. Deelnemers brachten zelfgemaakte gerechten mee, wat resulteerde in een smakelijke uitwisseling van culturen. Het evenement was een reflectie op wat iedereen heeft geleerd en bereikt bij 'Taal en Thee'.

β€˜Taal en Thee’ is een plek waar mensen niet alleen de Nederlandse taal leren, maar ook een gevoel van gemeenschap ervaren. Bij LEVgroep zijn we trots op dit initiatief dat mensen samenbrengt en helpt groeien.