Vervangende mantelzorg (Respijtzorg)

Zorgen voor je naasten: wie kan jou helpen?

Als je als mantelzorger langere tijd zorg verleent, bestaat de kans dat het je te veel wordt. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je zelf ziek wordt, moet stoppen met werken of jouw sociale contacten verliest. Daarom is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat je hulp kunt vragen. 

Of je nu jong of oud bent, de zorg voor je dierbaren kan steeds zwaarder gaan wegen. Maar wie kan jou hierbij ondersteunen? Heb je al eens gesproken met je huisarts of praktijkondersteuner? Ken je jouw wijkwerker? Heb je informatie ingewonnen bij je zorgverzekering? Weet je wat algemeen gebruikelijk is en wat je zelf moet aanschaffen? Ben je bekend met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Weet dat je er niet alleen voor staat. Wij staan klaar om je verder te helpen.

Informatie 

Informatie

Het kan overweldigend zijn om alle informatie te verwerken. Hieronder vind je de nodige informatie over mogelijkheden, regelingen, praktische tips, juridische zaken en financiële steun om jouw zorgtaak te verlichten.

Handige links voor informatie

Huis 

Ondersteuning bij jouw woon/thuis situatie

De woonsituatie beïnvloedt mantelzorg. Samen kijken naar mogelijkheden om zorg beter te combineren met je leven, zoals woningaanpassingen of een andere woonvorm. Ook vervoer, maaltijden en technologie kunnen de zorg vergemakkelijken, met apps en online platforms die helpen bij het organiseren van zorg.

Handige links voor ondersteuning woon/thuissituatie

Opvang 

Activiteiten en opvang

Tijd voor jezelf is essentieel om goed voor een ander te zorgen. Familie, vrienden en buren kunnen helpen, ook al is het soms lastig om hulp te vragen. Samen wordt de zorg lichter. Weet je welke activiteiten er in je buurt zijn? Zo kun je zowel voor jezelf zorgen als je naaste een zinvolle dag geven. Is dat niet passend, dan kan er gekeken worden naar een geschikte dagbesteding.

Handige links voor activiteiten/opvang

Hulpmiddelen 

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen ondersteunen mantelzorgers door zorg makkelijker te maken. Van bijvoorbeeld rolstoelen, beugels, alarmsystemen tot apps voor zorgplanning. Ze verlichten fysieke taken, bieden overzicht en zorgen voor meer veiligheid, zodat mantelzorgers zorg beter kunnen combineren met hun eigen leven. 

Handige links voor hulpmiddelen

Voor organisaties: mocht er relevante informatie ontbreken binnen een van de lijsten of is er sprake van een wijziging: stuur een mail naar sociaalteamdeurne@levgroep.nl met in het onderwerp: aanpassen lijst Respijtzorg en de link naar je webpagina.

Neem contact op met onze specialisten

Ellen van Horssen

Ellen
van Horssen