Lokaal Mantelzorgnieuws Deurne

Enthousiaste Jonge mantelzorgers

‘Ik vond het super leuk en gezellig’ 
reactie van een jonge mantelzorger

activiteit jonge mantelzorgers Deurne

Twaalf jonge mantelzorgers zijn op 2 mei bij elkaar gekomen en enthousiast aan de slag gegaan met spuitbussen. Geïnspireerd door een omgeving van graffiti heeft een ieder een eigen kunstwerk gemaakt. Zowel kinderen als jongeren (van 5 tot 19 jaar) hebben elkaar gevonden en dat ging helemaal goed.

Een geslaagde bijeenkomst met vrolijkheid en gezelligheid. Even nergens aan denken.

Als jonge mantelzorger groei je op in een thuissituatie waar iemand chronische ziek is, een beperking heeft, psychische kwetsbaar is, verslaving en/of een taalachterstand heeft. Als jonge mantelzorger help je bijvoorbeeld fysiek mee in de zorg, heb je extra huishoudtaken en/of help je met regeltaken, etc. Daarnaast kan het zijn dat je al op jongen leeftijd zorgen maakt en/of misschien zelf de nodige zorg en aandacht mist.

Binnenkort wordt er weer een leuk activiteit georganiseerd. Sta je als jonge mantelzorger ingeschreven bij het Steunpunt Mantelzorg Deurne dan krijg je vanzelf een mail. Je kunt ook de Instagram pagina van ‘jongerenwerkDeurne’ in de gaten houden.

Week jonge mantelzorger

Op 1 juni start de week van de Jonge Mantelzorger #Niet te Missen

Het zichtbaar maken en ondersteunen van jonge mantelzorgers is belangrijk.

week jonge mantelzorger

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Jonge mantelzorgers kunnen ook op school terecht!

Ilona klompen is sinds kort gestart bij LEV Deurne als jongerenwerker op middelbare scholen in gemeente Deurne. Je kunt haar volgen op instagram en TikTok @jongerenwerk_ilona

Ilona

Je komt haar tegen op de IVO scholen in Deurne:

@alfrinkcollege_deurne
@hub_van_doornecollege
@peellandcollege
@sprongcollege en bij
@willibrord_gymnasium_deurne

Zij vindt het belangrijk om naast de jongeren te staan en te ondersteunen bij ieder zijn talenten. Ilona kom gezellig met je kletsen over vrije tijd en andere leuke dingen. Mocht je ergens vragen over hebben, bijvoorbeeld over jonge mantelzorg, social media, school, werk, vrije tijd, vriendschap, thuis, de liefde, seks, alcohol, drugs, geld, eenzaamheid of andere dingen, dan kun je haar aanspreken of DM'en! Het kan van alles zijn, en natuurlijk altijd in vertrouwen. Ilona.klompen@levgroep.nl

Gratis woonchecks bij Mijn Huis Past!

Het project Mijn Huis Past zet zich in om ouderen in de gemeente Deurne langer veilig en comfortabel thuis te kunnen laten wonen. Om inzicht te krijgen welke mogelijkheden er zijn die het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken of veiliger kunnen maken, kan er een wooncheck worden gedaan. 
Zeker voor jou als mantelzorger is een wooncheck heel waardevol!
Een wooncheck houdt in dat een woonadviseur een bezoek brengt aan je woning en de ruimten bekijkt. Bevindingen worden verwerkt in een woonadviesrapport. Adviezen kunnen variëren van kleine makkelijk te realiseren goedkope aanpassingen tot grote ingrijpende aanpassingen. Enkele weken na het bezoek ontvang je het vrijblijvende woonadviesrapport. Hieraan zijn géén kosten verbonden. De eventuele aanpassingen zijn (veelal) voor eigen rekening. De woonchecks worden gedaan in zowel particuliere woningen, huurwoningen van Bergopwaarts als particuliere huurwoningen.

Voor meer informatie of het aanvragen van een woonscan, kun je bellen naar (0493) 38 73 87 of mailen naar deurne@mijnhuispast.nl 
Zie ook: www.mijnhuispast.nl/deurne 

Mantelzorgbijeenkomst

Zorgen voor een ander is vaak vanzelfsprekend, door de extra belasting kom je vaak minder aan jezelf toe. Daarom organiseren we een gezellige bijeenkomst voor mantelzorgers bij Jeu de Boulesclub Tic-Tac Deurne. Iets gezelligs ondernemen, samen met andere mantelzorgers. 

jeudeboule

Datum: 22 juni 2023
Locatie: Jeu de Boulesclub Tic-Tac Deurne

Tijd: 9.30 uur inloop met gratis koffie/thee. Afsluiting om 12.00 uur

Meld je vóór 12 juni aan!

Voor vragen en aanmeldingen kun je terecht bij Nancy Laurensse:
nancy.laurensse@levgroep.nl of bel naar 06 34 16 51 18.

Zelfhulpnetwerk

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je er alleen voor staat? Weet dan dat je niet de enige bent. Het kan helpen om hierover te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zelfhulpnetwerk heeft verschillende groepen zo ook in Deurne.

MS-contactgroep Deurne

Voor iedereen met MS en voor de partner van degene met MS. 

Er wordt o.a. gesproken over hulpmiddelen en hoe je daar aan kunt komen, sommige hebben daar helaas al ruime ervaring in op gedaan. Met andere woorden: We houden elkaar op de hoogte en geven tips. Ook vorderingen van de medische stand m.b.t. MS worden nauw in de gaten gehouden en besproken. Informele bijeenkomsten waar bepaalde thema’s besproken worden en waarbij af en toe een spreker uitgenodigd wordt. Jaarlijks organiseren wij een gezamenlijke barbecue. 
MS-contactgroep Deurne – Zelfhulp Netwerk

 

Mantelzorgwaardering in een ander jasje

Mantelzorgers die voldoen aan de voorwaarden kunnen in de maand november zelf de waardering ophalen.

Dit jaar zal de mantelzorgwaardering niet (zoals je in de afgelopen jaren  gewend bent) via de post verstuurd worden. Alle ingeschreven mantelzorgers krijgen begin september bericht. Kom je na het lezen van de voorwaarden in aanmerking voor de mantelzorgwaardering dan kun je deze ophalen op één van vele locaties. Aanvragen is dus niet nodig.

Mantelzorgers die niet bij het Steunpunt Mantelzorg Deurne bekend zijn kunnen de mantelzorgwaardering (net als voorgaande jaren) aanvragen via de website. De waardering aanvragen kan tot 1 december 2023.