Mantelzorg LEVgroep Zorgen voor elkaar
Datum

Een inkijkje in het leven van een jonge mantelzorger

Inhoud

Interview met een jonge mantelzorger uit Son en Breugel (18 jaar).

  • Hoe kwam je er achter dat je een mantelzorger bent?

Toen ik in de tweede klas VWO een gesprek had met de GGD. Ik had vooraf een vragenlijst ingevuld waarin o.a. gevraagd werd naar mijn gezinssituatie. Zelf was ik niet bekend met de term ‘mantelzorger’, maar de vrouw van de GGD had direct door dat ik er eentje was. Door haar kwam ik erachter dat jongeren zoals ik ‘jonge mantelzorgers’ genoemd worden.

  • Sinds wanneer ben je mantelzorger en waarom?

In 2014, ik was toen 11 jaar, werd ik mantelzorger, nadat mijn vader hersenschade opliep door een herseninfarct.

  • Wat heeft jou als jonge mantelzorger geholpen?

Het is fijn als mensen begrip tonen voor de situatie. Vanuit school is er vaak rekening gehouden met mijn thuissituatie en dat heeft me goed geholpen. De combinatie van tweetalig gymnasium en mantelzorgen is best een pittige opgave voor iemand van mijn leeftijd.

  • Je bent deelnemer aan de groep voor Jonge Mantelzorgers 'Jomazo' in Son en Breugel. Hoe is dat?

Ik vond het direct fijn om jongeren van mijn leeftijd te ontmoeten die een beetje in hetzelfde schuitje zaten als ik. De bijeenkomsten die Jongerenwerk Son en Breugel organiseert zijn voor mij een afleiding van wat er in mijn drukke leven gaande is. Gewoon even vergeten dat er allerlei verantwoordelijkheden zijn en het naar mijn zin hebben. De bijeenkomsten die me het meeste zijn bijgebleven, zijn denk ik toch wel de keer dat we zijn gaan bowlen, de pizza-avond en ons uitje naar Gamestate.

  • Hoe beleef jij de Dag van de Mantelzorg op 10 november?

10 november is de dag waarop gemeente en LEV Son en Breugel groots uitpakken voor alle mantelzorgers, jong en oud. In 2019, voordat Corona uitbrak, vierden we deze dag nog groots met een groep jonge mantelzorgers: lekker eten, genieten van muziek, spelletjes spelen én we kregen een goodiebag. Superleuk!

  • Wat voegt de Week van de Jonge Mantelzorger hieraan nog toe?

Ik merk dat door deze week steeds meer mensen weten van het bestaan van jonge mantelzorgers. Ze kennen het Steunpunt Mantelzorg in Son en Breugel vaak al, maar weten nu ook dat je hier als jongere terecht kunt om je verhaal te vertellen en je vragen te stellen. Het Steunpunt is een aanspreekpunt waar je als jonge mantelzorger gewoon naar toe kunt als je tegen problemen aanloopt en dat is heel belangrijk om te weten.

En natuurlijk is het leuk dat jonge mantelzorgers in deze week even extra in het zonnetje gezet worden. Daar zijn ze stiekem vaak erg aan toe. Ik vind alleen wel dat er ook landelijk wat meer aandacht mag zijn voor deze week. Hoe meer mensen hiervan weten, hoe beter voor de jonge mantelzorgers.

  •  Wat zou je willen zeggen tegen jongeren die net als jij zorgen voor een gezinslid en zich misschien zelfs zorgen maken?

Die zorgen zullen niet voor niets zijn. Het zit in ons natuurlijk instinct om te zorgen voor degenen waar we van houden. Als je het gevoel hebt dat het mis dreigt te lopen en je niet ondersteund wordt, klop dan gewoon aan bij een instantie die je kan helpen. Het Steunpunt heeft veel kunnen betekenen voor mij, mijn broertje, zussen en ouders.

En onthoud altijd: je bent niet alleen!

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen